Egy klíma felkészítése a nyári használatra

Tempelfit

Ahogy a nyár lassan a naptárakra és a hőmérőkre is megérkezik, a légkondicionálók hamarosan újra nélkülözhetetlenekké válnak majd a kényelmes, kellemes otthoni körülmények megteremtéséhez. Függetlenül attól, hogy a tél során is használta-e klímaberendezését, fontos, hogy még a nyári forróság előtt alaposan ellenőrizze a készülékét. Ezzel elkerülheti, hogy a legnagyobb hőség közepén menjen tönkre és okozzon költséges kellemetlenségeket.

Íme néhány hasznos tanács, amik segítenek majd felkészíteni légkondicionálóját a nyári használatra.

 

Kérjen profi karbantartást légkondicionálója számára

Habár számos karbantartási feladatot saját maga is elvégezhet légkondicionálóján, mindenképpen érdemes legalább évente egyszer egy szakember segítségét kérni ehhez. Egy profi karbantartás során a szerelő elvégzi a szükséges tisztítási munkálatokat, vizuálisan is ellenőrzi a készüléket, illetve tesztüzembe helyezi, hogy kiderítse, alkalmas-e a további működtetésre. Ilyenkor olyan problémákat lehet felfedezni, amiket később sokkal költségesebb lenne orvosolni.

Egy tapasztalt klímaszerelő Budapest környékén ér igazán aranyat, hiszen a nagyvárosokra még magasabb hőmérsékletek jellemzők a nyári hónapok során.

 

Tisztítsa meg a beltéri és kültéri egységeket

A beltéri egységben található légszűrők felfogják a szoba forgatott levegőjében lebegő szennyeződéseket, azonban erre csak akkor képesek, ha rendszeresen és megfelelően tisztán tartják őket. Nézzen utána a készülék kézikönyvében, hogy berendezése cserélhető vagy mosható szűrőket használ-e, és végezze el ezt a karbantartási lépést az utasítások szerint.

Nem csak a beltéri, hanem a kültéri egység tisztasága is fontos, hogy a klímarendszer megfelelően működhessen. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e falevelek, faágak és egyéb hulladékok az egység rácsai között, illetve távolítsa el a közelben növekvő ágakat, bokrokat és gazt is, hogy semmi se akadályozza a rendszer működését.

 

Állítsa be megfelelően berendezését

Habár ez egy magától értetődő lépés, nagyon fontos, hogy légkondicionálóját hűtő vagy automata módra állítsa, amint beindul a nyári hőség. Ezzel sok kellemetlenség kerülhető el, hiszen egy 30°-os szobában a fűtő módra állított klíma nem igazán fog tudni mihez kezdeni.

Amennyiben klímáját egy különálló termosztát vezérli, ne felejtse el azt is nyári üzemódra átállítani. Ha a berendezés időzítő funkciókat is kínál, akkor használja ki ezeket, így a klíma nem hűt majd feleslegesen, amikor senki sincs otthon.

 

Állítsa be a légterelő irányát

Amennyiben split klímaberendezését a téli hónapok során is használta, a légterelő jó eséllyel lefelé irányítja majd a forgatott levegőt. Ez télen jó ötlet, hiszen mivel a meleg levegő felfelé száll, lefelé fújva kellően bejárja majd a szobát, hogy felmelegítse azt.

Mivel azonban a hűvös levegő lefelé ereszkedik, nyáron pont, hogy felfelé ajánlott fújatni azt a klímával az alaposabb keringés és lefedettség érdekében. Amennyiben klímája háromdimenziós légterelést is kínál, használja ezt a funkciót a hűvös levegő alaposabb szétszórásához.

Egy mennyezeti ventilátorral szintén szétterítheti a felfelé fújt, lehűtött levegőt, ha a ventilátor pengéit az óramutató járásával megegyező irányban működteti.

 

Készítse fel otthonát a nyárra

A mellett, hogy ellenőrzi a klímarendszer és a termosztát működését, illetve alaposan kitakarítja az egységeket, egyéb lépéseket is tehet annak érdekében, hogy otthona hűvösebb maradjon a nyári hónapok során (és hogy ezzel sokat is spórolhasson a hűtésen).

Húzza be a sötétítőfüggönyöket, vagy engedje a redőnyöket, hogy megvédje szobáit a perzselő napsugaraktól. Mindemellett ellenőrizze, hogy szobái nyílászárói megfelelően szigetelnek-e, hiszen ahogyan télen, úgy nyáron is problémákat okozhat, ha a meleg vagy a hideg levegő szabadon mozoghat a különböző réseken és hézagokon keresztül.

Szintén ajánlott csak akkor használni a különböző elektromos készülékeket, amikor szükség van rájuk, hiszen ezek működés közben rengeteg extra hőt termelnek, amivel szintén a klímának kell megküzdenie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

SEOzseni:A keresőoptimalizálás segít minket a produktivitásban

A különböző marketing stratégiák lényeges változásokon mentek át az elmúlt évek során. Ma már az online tér az elsődleges értékesítési helyszín, ahol folyamatos verseny zajlik a célközönség figyelemért. Az erre a figyelemre vonatkozó garancia pedig lényegében pedig az, hogy a Google élmezőnyében szerepel-e a weboldalunk vagy sem. Az internet felhasználók […]
SEOzseni:A keresőoptimalizálás segít minket a produktivitásban

Subscribe US Now