Tuja Smaragd ültetése

Tempelfit

A Tuja smaragdot konténerbe / cserépbe / vagy földlabdával tudjuk megvásárolni. Mind a két fajtának az ültetési menete megegyezik csak az ültetési idő nem azonos. A cserépben nevelt tujákat a fagyok kivételével bármikor lehet ültetni. A földlabdásan vásárolt növényeket pedig tavasszal vagy ősszel ültetjük.

A földlabdás növényeknél a gyökérzet sérült, mivel a kiszedés során azokat elvágva veszik ki a földből. Mivel sérül a gyökérzet és kisebb is lesz, így kevesebb vizet valamint tápanyagot képes felvenni addig, amíg a gyökérzet nem regenerálódik. Az ültetés után 1,5-2 hónapig fokozottan ügyelni kell az öntözésre, ez idő alatt regenerálódik a tuja smaragd gyökere.

Válasszuk ki a megfelelő helyet a tujáknak vagy ha edénybe szeretnénk ültetni akkor a tuja smaragd földlabdájától kb. 2-3 szor nagyobb edényt vegyünk.

Megvásároltuk a megfelelő tuját, a hozzá szükséges földet, lehetőleg enyhén savanyú legyen, akkor nincs más dolgunk mint ültetni.

Az edény aljára 1-2 marok marhatrágyát is tehetünk. A szerves trágyának nagyon jó mikrobiológiai hatásai vannak amik segítenek, hogy a növények megfelelően nőjenek és egészségesek legyenek. Ügyelni kell arra, hogy a növény gyökérzete ne érintkezzen közvetlenül a trágyával, mivel az megégetheti. Annyi földet tegyünk a trágyára vagy az edény aljára, hogy ha beletesszük a növényt akkor annak a földlabdája egy szintbe legyen az edény tetejével. A növény behelyezése előtt távolítsuk el az edényt vagy a jutazsákot a növény földlabdájáról, arra figyeljünk, hogy a földlabda ne essen szét. Ezt követően teljesen töltsük fel az edényt földel, majd jó alaposan nyomkodjuk meg azt, hogy a föld tömörödjön. Következő lépés , úgy töltsük fel még az edényt földel, ha szükséges, hogy a föld szintje az edény tetejétől kb. 3-4 cm-el lejjebb legyen.  Ezt követően jó alaposan öntözzük meg.

Szabadföldbe való ültetés alkalmával is ugyan az az eljárás mint a cserepes növénynél. Tehát a földlabdától kb. 2-3 szor nagyobb árkot, gödröt ássunk. Nagyon köves,silány,homokos föld esetén a földlabdánál jóval nagyobb gödröt ássunk, hogy a tuja smaragd fejlődő gyökere jó minőségű földben legyen. A kialakított gödör aljába mehet szerves marhatrágya,erre kerüljön a föld lehetőség szerint enyhén savanyú. Olyat is lehet csinálni, hogy a ültetésre szánt földbe 2-3 marék pelletált marhatrágyát keverünk. Ebben az esetbe nem kell a gödör aljára szerves marhatrágyát rakni.

A vásárolt tujákról vegyük le a cserepet vagy óvatosan fejtsük le róla a jutazsákot. Töltsük fel úgy a gödröt, hogy az ültetendő növény földlabdájának a teteje a földel egy síkba legyen. Helyezzük be a növényt majd kezdjük el betemetni a gödröt, de idő közben 2-3 alkalommal tömörítsük a frissen belerakott földet úgy, hogy a gyökereket ne szakítsuk le a növényről. Ültetés után a töveket nagyon alaposan öntözzük be majd 3-4 héten keresztül minden 2. nap jól locsoljuk meg.

Tuja smaragdból szeretnénk zárt sövényt akkor az ültetési tőtávolság 50-60 cm legyen. Lehet nagyobb távolságot is hagyni, de akkor sokkal több idő kell, hogy egybefüggő felületet kapjunk.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Beázott fal javítása minél gyorsabban

Egy esősebb téli, tavaszi időszak gyakran okozhat olyan kihívásokat, amikre nem vagyunk eléggé felkészülve. A víz gyorsan utat talál magának a kisebb repedések mentén és a fagyhatás miatt gyorsan kitágulhatnak a kezdetben szűk járatok. Amennyibe ez bekövetkezik, akkor könnyedén a mennyezetről csepeghet a víz, vagy éppen a tartórendszereken folyik végig […]

Subscribe US Now