Tuja Smaragd ültetése

Tempelfit

A Tuja smaragdot konténerbe / cserépbe / vagy földlabdával tudjuk megvásárolni. Mind a két fajtának az ültetési menete megegyezik csak az ültetési idő nem azonos. A cserépben nevelt tujákat a fagyok kivételével bármikor lehet ültetni. A földlabdásan vásárolt növényeket pedig tavasszal vagy ősszel ültetjük.

A földlabdás növényeknél a gyökérzet sérült, mivel a kiszedés során azokat elvágva veszik ki a földből. Mivel sérül a gyökérzet és kisebb is lesz, így kevesebb vizet valamint tápanyagot képes felvenni addig, amíg a gyökérzet nem regenerálódik. Az ültetés után 1,5-2 hónapig fokozottan ügyelni kell az öntözésre, ez idő alatt regenerálódik a tuja smaragd gyökere.

Válasszuk ki a megfelelő helyet a tujáknak vagy ha edénybe szeretnénk ültetni akkor a tuja smaragd földlabdájától kb. 2-3 szor nagyobb edényt vegyünk.

Megvásároltuk a megfelelő tuját, a hozzá szükséges földet, lehetőleg enyhén savanyú legyen, akkor nincs más dolgunk mint ültetni.

Az edény aljára 1-2 marok marhatrágyát is tehetünk. A szerves trágyának nagyon jó mikrobiológiai hatásai vannak amik segítenek, hogy a növények megfelelően nőjenek és egészségesek legyenek. Ügyelni kell arra, hogy a növény gyökérzete ne érintkezzen közvetlenül a trágyával, mivel az megégetheti. Annyi földet tegyünk a trágyára vagy az edény aljára, hogy ha beletesszük a növényt akkor annak a földlabdája egy szintbe legyen az edény tetejével. A növény behelyezése előtt távolítsuk el az edényt vagy a jutazsákot a növény földlabdájáról, arra figyeljünk, hogy a földlabda ne essen szét. Ezt követően teljesen töltsük fel az edényt földel, majd jó alaposan nyomkodjuk meg azt, hogy a föld tömörödjön. Következő lépés , úgy töltsük fel még az edényt földel, ha szükséges, hogy a föld szintje az edény tetejétől kb. 3-4 cm-el lejjebb legyen.  Ezt követően jó alaposan öntözzük meg.

Szabadföldbe való ültetés alkalmával is ugyan az az eljárás mint a cserepes növénynél. Tehát a földlabdától kb. 2-3 szor nagyobb árkot, gödröt ássunk. Nagyon köves,silány,homokos föld esetén a földlabdánál jóval nagyobb gödröt ássunk, hogy a tuja smaragd fejlődő gyökere jó minőségű földben legyen. A kialakított gödör aljába mehet szerves marhatrágya,erre kerüljön a föld lehetőség szerint enyhén savanyú. Olyat is lehet csinálni, hogy a ültetésre szánt földbe 2-3 marék pelletált marhatrágyát keverünk. Ebben az esetbe nem kell a gödör aljára szerves marhatrágyát rakni.

A vásárolt tujákról vegyük le a cserepet vagy óvatosan fejtsük le róla a jutazsákot. Töltsük fel úgy a gödröt, hogy az ültetendő növény földlabdájának a teteje a földel egy síkba legyen. Helyezzük be a növényt majd kezdjük el betemetni a gödröt, de idő közben 2-3 alkalommal tömörítsük a frissen belerakott földet úgy, hogy a gyökereket ne szakítsuk le a növényről. Ültetés után a töveket nagyon alaposan öntözzük be majd 3-4 héten keresztül minden 2. nap jól locsoljuk meg.

Tuja smaragdból szeretnénk zárt sövényt akkor az ültetési tőtávolság 50-60 cm legyen. Lehet nagyobb távolságot is hagyni, de akkor sokkal több idő kell, hogy egybefüggő felületet kapjunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Beázott fal javítása minél gyorsabban

Egy esősebb téli, tavaszi időszak gyakran okozhat olyan kihívásokat, amikre nem vagyunk eléggé felkészülve. A víz gyorsan utat talál magának a kisebb repedések mentén és a fagyhatás miatt gyorsan kitágulhatnak a kezdetben szűk járatok. Amennyibe ez bekövetkezik, akkor könnyedén a mennyezetről csepeghet a víz, vagy éppen a tartórendszereken folyik végig […]

Subscribe US Now